Przepis na chili con carne to kulinarny must have, który powinien znać każdy entuzjasta wyrazistych smaków i mięsnych dań. Chili con carne to sycący posiłek, który znakomicie sprawdzi się jako szybki obiad mięsny lub danie podane podczas spontanicznie zorganizowanej kolacji dla bliskich osób lub grona znajomych. Chili con carne to hiszpańska nazwa potrawy, za której ostry smak w dużej mierze odpowiada ostra papryczka chilli.
Zaproponowany przez Claire przepis to tradycyjna receptura chili con carne oparta na pomidorach, papryce i sporej ilości mielonego mięsa. Warto jednak wspomnieć, iż również wegetarianie i weganie mogą rozkoszować się smakiem roślinnej wersji chili con carne, znanej jako chili sin carne, co oznacza w dosłownym tłumaczeniu „chili bez mięsa”. Wówczas mięso zastępowane jest przez ziemniaki, ser tofu lub warzywa strączkowe.
Alicia ♥ Claire ♥ Marika i Jirka ♥ Armelle ♥ Belén
Claire jednak woli tradycyjną odsłonę tej potrawy. Najbardziej lubi pałaszować ją wraz z meksykańskimi naleśnikami, ale ten obiad z mięsa mielonego możesz śmiało podawać również wraz z ryżem, świeżym pieczywem lub nachosami w ulubionym smaku.
Chili con carne przepis to receptura, której pochodzenie owiane jest pewną dozą tajemnicy.
Najbardziej znana jest legenda mówiąca o żyjącej w XVII wieku siostrze zakonnej Marii z Agredy. Podobno doświadczała ona wizji, podczas których jej dusza opuszczała ciało i udawała się do Ameryki Północnej by tam krzewić wiarę wśród Indian. Po jednej z takich wizji miała ona zapisać pierwszy przepis na chili con carne, otrzymany od rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Inna koncepcja głosi, że chili con carne przepis jest spuścizną po mieszkańcach Wysp Karaibskich, którzy na początku XVIII wieku osiedlili się w San Antonio i tam z lokalnie dostępnych składników skomponowali pierwsze danie z mięsa mielonego znane obecnie jako chili con carne.
Jedno jest pewne: historia powstania chili con carne jest dość niejasna i pełna zagadek. Najważniejsze jest jednak to, że samo przygotowanie tego dania nie wymaga rozwiązywania żadnych łamigłówek i jest naprawdę proste!
Zaproponowany przez Claire chili con carne przepis obfituje nie tylko w mięso mielone, lecz także w różnorodne warzywa bogate w antyoksydanty. Wysoką zawartość przeciwutleniacza znanego pod nazwą likopen zawierają między innymi pomidory będące podstawą receptury chili con carne. Likopen działa przeciwzapalnie oraz pozytywnie wpływa na kondycję skóry.
Sporo dobrego dla organizmu potrafi uczynić też zawarta w papryczkach chili kapsaicyna. To składnik, którego właściwości docenią zwłaszcza osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Kapsaicyna skutecznie przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tłuszczu. Ponadto kapsaicyna pomaga chronić serce i zadbać o jego dobrą kondycję pomimo upływu lat.
Oprócz tego papryczki chili są bogate w witaminę C oraz magnez i wiele innych korzystnych dla zdrowia składników. Przetestuj proponowany przez nas przepis na chili con carne i zadbaj nie tylko o swoje podniebienie, lecz także o zdrowie!
Kochasz gotowanie? My też! W Lounge by Zalando znajdziesz sprzęt do gotowania potrzebny każdemu szefowi kuchni. Niezniszczalne zestawy noży, piękne komplety sztućców, garnki i patelnie, deski do krojenia i pojemniki do przechowywania. Zawsze do -75%*!