Poszukujesz pomysłu na słodki obiad? Zamiast po raz kolejny smażyć naleśniki lub spędzać długie godziny na lepieniu pierogów z owocami, przetestuj proponowany przez nas przepis na pampuchy.
Tradycyjne pampuchy występują pod wieloma regionalnymi nazwami. Znane są jako buchty, wareniki czy też parzaki. Jednak żarnowskie pampuchy według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie w rodzinie Kasi wyróżnia oryginalny sposób przygotowania. Klasyczne pampuchy gotuje się na parze, podczas gdy polecany przez nas na pampuchy przepis nakazuje smażenie ich na oleju. Dzięki temu pampuchy drożdżowe stają się jeszcze bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Wszystko dzięki dodatkowi tłuszczu, który w naturalny sposób wydobywa niuanse smakowe i sprawia, że pampuchy według Kasi stają się prawdziwą ucztą dla zmysłów!
Co więcej, pampuchy drożdżowe smażone na patelni nie wymagają ani trudno dostępnych składników, ani specjalistycznego sprzętu czy też doświadczenia w gotowaniu. Zrobisz je ze składników, które najprawdopodobniej już znajdują się w Twojej spiżarni. Przepis na pampuchy jest naprawdę prosty, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet kulinarni nowicjusze. Ponadto, wspólne przygotowywanie pampuchów to doskonały pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi.
Jak sprawić, by obiad na słodko zadbał nie tylko o podniebienie, lecz także o zdrowie? Proponowany przez Kasię na pampuchy przepis oferuje przynajmniej kilka korzyści dla ciała. Wszystko dzięki czerwonej porzeczce, bogatej między innymi w regulujący ciśnienie tętnicze potas. Co więcej, zawarty w niej błonnik poprawia trawienie i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Konfiturę z czerwonej porzeczki możesz zastąpić przetworami z innych owoców. Jeśli możesz, pampuchy wzbogać o świeże owoce. Surowe jagody czy też inne owoce zawierają w sobie pełnię witamin i minerałów, które nie zostały zredukowane przez obróbkę cieplną. Szczególnie wrażliwa na działanie wysokich temperatur jest zwłaszcza witamina C, którą znajdziesz między innymi w kiwi, truskawkach, czarnej porzeczce oraz papai.
Udostępniony przez Kasię na pampuchy przepis sugeruje delektowanie się pampuchami wraz z domową konfiturą z czerwonej porzeczki. Ten lekko kwaskowaty w smaku dodatek znakomicie dopełni bogaty smak drożdżowych pampuchów.
Konfiturę z czerwonej porzeczki możesz przygotować samodzielnie w domu. Jeśli jednak nie masz czasu na zaopatrzenie się w przetwory domowej roboty, to śmiało możesz pałaszować pampuchy wraz z konfiturą kupioną w sklepie. Zwróć jednak uwagę i sprawdź, czy nie zawiera ona w sobie zbędnych dodatków, takich jak chociażby syrop glukozowo-fruktozowy.
Słodki obiad z pampuchami w roli głównej możesz też podawać wraz ze świeżymi, sezonowymi owocami. W tej roli znakomicie sprawdzą się na przykład świeże maliny lub borówki. Poza sezonem możesz także wykorzystać owoce egzotyczne, na czele z kiwi i pomarańczami. Ich lekko kwaskowaty smak sprawdzi się jako alternatywa dla konfitury z czerwonej porzeczki.
A jeśli masz ochotę na chwilę kulinarnej rozpusty, to możesz udekorować pampuchy drożdżowe bitą śmietaną i startą czekoladą. Mniam!
Kochasz gotowanie? My też! W Lounge by Zalando znajdziesz sprzęt do gotowania potrzebny każdemu szefowi kuchni. Niezniszczalne zestawy noży, piękne komplety sztućców, garnki i patelnie, deski do krojenia i pojemniki do przechowywania. Zawsze do -75%*!