Czy przygotowanie wykwintnego posiłku musi wiązać się z godzinami ciężkiej pracy w kuchni? Nie! Mówi się, że prostota jest najwyższą formą wyrafinowania. Tę zasadę bezsprzecznie potwierdza tarta porowa, która choć prosta w przygotowaniu, zachwyca niebiańskim smakiem i apetycznym aromatem. Kontrast doznań zapewnianych przez kruche ciasto i kremowe nadzienie to duet, któremu nie sposób się oprzeć.
Planujesz domówkę, a może rodzinny obiad? Zaskocz gości sięgając po przepis na tartę z porem zaproponowany przez Armelle. Tarta z porem sprawdzi się również jako pomysł na szybki i smaczny obiad.
Możesz także przygotować ją wspólnie z partnerem i delektować się jej smakiem podczas romantycznej kolacji. Dla maksymalnego efektu tartę porową podaj wraz z dopasowanym do jej smaku winem. Kremowy i bogaty charakter tarty dobrze zrównoważy jeden z gatunków kieliszek dobrego wina o bardziej kwaskowatym smaku. Możesz zdecydować się chociażby na Sauvignon Blanc, które nie tylko orzeźwia, lecz także doskonale gasi pragnienie.
Proponowany przez nas przepis na tartę z porem to nie tylko uczta dla podniebienia, lecz także sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Por jest często pomijany jako dość niepozorne warzywo. W rzeczywistości jednak jest on skarbnicą wielu witamin i minerałów.
Por obfituje między innymi w żelazo, przez co jest polecany osobom borykającym się z anemią. Ponadto posiada sporo przeciwzapalnej witaminy C. Sporą jego zaletą jest również niska kaloryczność. Sporo zalet kryją w sobie też jajka. Zawierają między innymi witaminy A, D, E oraz K, a także wykazującą korzystny wpływ na zdrowie oczu luteinę.
Tarta z porem to zaledwie jedna z wielu wariacji na temat tart proponowanych przez kuchnię francuską. Tarty to jedno z tych dań, które znajdziesz w praktycznie każdej francuskiej restauracji. Stanowią one znakomitą alternatywę dla pizzy, dlatego warto dać im szansę w swoim kulinarnym repertuarze. Warto jednak wspomnieć, że o ile pizza wydaniu na słodko budzi spore kontrowersje, to już słodka tarta jest daniem, którego smakiem zachwycają się wszyscy koneserzy.
Alicia ♥ Claire ♥ Marika i Jirka ♥ Armelle ♥ Belén
Tak, tarty występują nie tylko w odsłonie wytrawnej, takiej jak chociażby proponowana przez nas tarta porowa. Francuskie tarty są też znakomitym pomysłem na deser. Najbardziej popularne są zwłaszcza te z jabłkami, rabarbarem czy też cytrynami. Co więcej, zarówno tarta z pora i inne wytrawne quiche, jak i słodkie tarty znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto właśnie niewątpliwa przewaga tarty w stosunku do pizzy, która po wystygnięciu traci znaczną część walorów smakowych.
Ponadto tarta z porem jest naprawdę łatwa do przygotowania, ponieważ możesz posłużyć się gotowym kruchym ciastem. Pamiętaj jednak, by upiec tartę w specjalnej formie do tart wyróżniającej się okrągłym kształtem, niską sylwetką i karbowanymi brzegami. Dzięki temu nadasz przygotowanej potrawie atrakcyjny kształt i prawdziwie francuski charakter!
Kochasz gotowanie? My też! W Lounge by Zalando znajdziesz sprzęt do gotowania potrzebny każdemu szefowi kuchni. Niezniszczalne zestawy noży, piękne komplety sztućców, garnki i patelnie, deski do krojenia i pojemniki do przechowywania. Zawsze do -75%*!